Ontdek je kracht in training weerbaarheid


Weerbaar zijn betekent voor jezelf opkomen. Bijvoorbeeld als anderen je pesten, of als je juist niet gezien en gehoord wordt. Het is fijn om zelfvertrouwen te hebben en belangrijk om je eigen grenzen goed aan te geven. Tegelijk verdienen andere mensen ook ruimte en respect. Hoe dat allemaal samengaat, kun je oefenen in de weerbaarheidstraining bij Reik.

Samen oefenen


Weerbaarheid heeft te maken met hoe je in je vel zit. Dat merk je bijvoorbeeld bij de communicatie met anderen: wat zeg je precies en hóe zeg je het. De toon waarop je praat, zegt soms meer dan de woorden. Net als lichaamstaal. Daarom gaat weerbaarheid ook over wat je uitstraalt en doet.

Hoe weerbaar je bent, merk je pas in de omgang met anderen. Daarom gaan we in deze groepstraining sámen oefenen:

  • Eerst gaan we onze eigen kracht (her)ontdekken door oefeningen met stemgebruik, houding en beweging, zodat je letterlijk steviger in je schoenen staat.

  • Daarna leren we te herkennen hoe ons lichaam reageert op gebeurtenissen, bijvoorbeeld door veranderingen in de hartslag, ademhaling en spierspanning. We ontdekken welke emoties en gevoelens daarbij horen (positief, negatief, twijfel).

  • Als je gevoelens beter kunt herkennen, is de volgende stap om te leren je grenzen en behoeften aan te geven. We oefenen daarmee in verschillende situaties. Ook train je verschillende manieren van weerbaarheid: via (lichaams)houding, woord en gedrag.

Aan het eind van de training kun je beter voor jezelf opkomen, bijvoorbeeld door in een lastige situatie hulp te vragen, een time-out te nemen, ‘nee’ of ‘stop’ te zeggen of weg te lopen. Of je maakt jezelf juist zichtbaar als dat nodig is en laat duidelijk horen wat jouw behoeften zijn. Uiteraard met respect voor anderen.

Deze therapie is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen en kan zowel individueel als in groepsverband gevolgd worden.