Hoe gaat het verder na geweld thuis?


Als vader en moeder ruzie maken, roept dat altijd spanning op bij een kind. Zeker bij dreigend geweld of als er echte klappen vallen. Kinderen zien, horen en voelen vaak meer dan ouders denken. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor die spanning, zodat ze er geen last van krijgen bij het opgroeien. Bij de training Hé kijk mij nou! leren moeders hoe zij hun kinderen (8-12 jaar) kunnen ondersteunen. Het doel is: samen bouwen aan een veilige toekomst.

Ruimte voor emoties


De training is speciaal voor moeders en kinderen die willen leren om over gevoelens en problemen te praten. Want het is niet in elk gezin gewoon om te delen wat er allemaal in je hoofd omgaat. Bij Hé kijk mij nou! oefenen we veel met hulp van handige plaatjes, zelf tekenen en (voor)doen. Zo komt er ruimte voor alles wat kinderen verdrietig, bang of boos maakt, of waar zij zich schuldig over voelen. Maar we ontdekken ook waar de kinderen blij van worden en hoe zij zich weer veilig kunnen voelen. De rol van de vader hoort daar ook bij.

Weer vertrouwen


Eerst hebben de moeders twee bijeenkomsten, om alvast te leren hoe zij hun kind kunnen ondersteunen bij het verwerken van huiselijk geweld. Daarna beginnen ook de kinderen zelf aan de training. Eerst los van de moeders – wel altijd met een gezamenlijke afsluiting – en later juist ook samen met de moeders. Zo groeit het (zelf)vertrouwen, komt er meer openheid en verbetert de onderlinge band. Dat verkleint het risico dat kinderen in de toekomst zelf ook slachtoffer worden of geweld gaan gebruiken in hun relaties.

Tijdens en na de training wordt ingezet op steun vanuit de naaste omgeving en school. Als extra hulp toch nodig blijkt, volgt een doorverwijzing voor traumabehandeling.