EMDR: zware lading verdwijnt


Na een heftige gebeurtenis kun je soms heel bang of boos zijn. Jezelf niets meer waard vinden, slecht slapen en het hoofd er moeilijk bij kunnen houden. Of je hebt last van angstwekkende beelden, flashbacks of nachtmerries. Deze gevoelens en gedachten ben je liever kwijt dan rijk. Met Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is het mogelijk om nare, schokkende herinneringen anders op te slaan in je hersenen.

Hoe werkt EMDR


Wanneer je iets vervelends of schokkends hebt meegemaakt, kun je daar nog lang last van houden. EMDR zorgt ervoor dat de ‘zware lading’ van jouw angstklachten verdwijnt. Tijdens de behandeling doen je hersenen zelf het werk. De therapeut stelt vragen en jij vertelt wat er in je hoofd opkomt als je denkt aan wat jou is overkomen. Intussen word je afgeleid door een lichtje dat heen en weer beweegt of door geluidjes via een koptelefoon. Dit zorgt ervoor dat de beelden en gedachten in je hoofd steeds minder heftig worden. Ook je gevoel daarbij verandert.

Aanvullende therapie


Wanneer je meerdere ingrijpende dingen hebt meegemaakt, zijn deze ervaringen als het ware aan elkaar geknoopt in je hersenen. In dat geval is alleen EMDR-therapie vaak niet voldoende en zoeken we naar andere therapieën om je te helpen. Samen met de therapeut onderzoek je wat het beste voor jou is.

EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde klachten. De therapie kan ook helpen bij een laag zelfbeeld, verslaving of een eet- of angststoornis. Het is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.