Spelen met gedrag bij dramatherapie


Hoe ga je om met onzekerheid, boosheid, angst of verdriet? En wanneer heb je iets nou eigenlijk verwerkt? Het is lastig om gevoelens onder woorden te brengen of te praten over heftige gedachten en gebeurtenissen. Daarom zijn er ook andere manieren bij Reik.

Dramatherapie maakt het mogelijk om te spelen met gevoelens en gedrag. In plaats van erover te praten, gaan we oefenen, experimenteren en beleven. Om zo te ontdekken wie je bent én om nieuwe kanten van jezelf uit te proberen.

In de spiegel kijken


Kom je te weinig voor jezelf op of word je gepest? Dan kun je met een politiepak aan eens voelen hoe het is om de macht te hebben. Vind je het moeilijk om over jezelf te praten? Dan maak je een tentoonstelling met spullen die laten zien wie jij bent. Heb je iets heel akeligs meegemaakt? Dan stop je dat verhaal in stukjes en beetjes in de koffer van pijnlijke herinneringen. Heb je geen idee waarom anderen je soms zo vervelend vinden of niet begrijpen? Dan kun je eens in de spiegel van je eigen gedrag kijken bij een rollenspel…

Meer zelfvertrouwen


Het zijn maar een paar voorbeelden, want dramatherapie biedt een wereld aan mogelijkheden: van theater, improvisatie, regie en dans- of spelvormen tot het schrijven van verhalen, sprookjes, gedichten en rap. Je kunt aan de slag met verkleedkleren, schmink, decors, maskers, poppen of andere spullen. En natuurlijk vooral met je eigen fantasie! Het mooie is dat je via het spel veel duidelijk kunt maken aan de therapeut, zonder te hoeven vertellen. Soms is drama confronterend, maar plezier hoort er ook bij. Daarom geeft deze therapie nieuwe energie en meer zelfvertrouwen.

Dramatherapie is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen. Soms wordt deze vorm ook toegepast bij gezinstherapie.