Altijd iemand in de buurt...


Kinderen opvoeden vraagt veel verantwoordelijkheid. Maar wat als dat soms te zwaar is? Als het thuis wel eens minder goed gaat, zelfs al doe je nog zo hard je best? Zelfstandigheid is veel waard, maar wanneer dat tot grote problemen kan leiden, is het fijn als er altijd iemand in de buurt is. Voor praktische hulp en steun op momenten dat je het zelf even niet meer weet. Daarom heeft Reik de TWAspanhûzen bedacht.

Een TWAspan bestaat uit drie tot vijf woningen die vlak bij elkaar staan in een wijk. In vijf van die huizen wonen ouders die extra ondersteuning nodig hebben. Een aantal van hen heeft een licht verstandelijke beperking. Allemaal willen ze graag zelf hun kinderen grootbrengen, alleen lukt dat niet zonder begeleiding dichtbij. Daarom woont er in nabijheid een echtpaar dat altijd een oogje in het zeil houdt. Deze mensen zijn bijzondere buren: ze letten goed op, onderhouden contact met de drie tot vijf gezinnen en verlenen professionele hulp als de situatie daar om vraagt. Ze doen dat op aangepast niveau. Want zij snappen hoe ingewikkeld het leven soms kan zijn en ze denken heel praktisch mee. Ook kan een beroep worden gedaan op een van onze pedagogisch medewerkers voor praktisch opvoedadvies.

Op eigen kracht


Voor alle gezinnen die in een TWAspanhûs wonen, geldt de uitdaging om zo zelfstandig mogelijk te leven. Dus problemen probeer je eerst zelf op te lossen, als gezin met elkaar. Als dat niet lukt, klop je aan bij het TWAspan-echtpaar. Of zij kloppen aan, want deze buren maken regelmatig een praatje. En als ze denken dat er iets aan de hand is, vragen ze of alles goed gaat. Dus moeilijkheden kunnen direct worden besproken, terwijl je als ouders toch zoveel mogelijk op eigen kracht het gezin draaiende houdt.

Gevoel van zekerheid


Het grote voordeel van de TWAspanhûzen is dat er altijd hulp is op het juiste moment. Want gekke dingen gebeuren meestal onverwacht. En dan is een gezinsbegeleider die één keer per week langs komt meestal te laat. Het mooie van deze manier van wonen is dat het een gevoel van zekerheid geeft. Je kunt altijd op iemand terugvallen die je gezin goed begrijpt. Iemand die met oplossingen en tips komt waar je iets mee kunt. Bijvoorbeeld als er gedoe is met de kinderen, wanneer er ingewikkeld papierwerk of financiën geregeld moet worden of wanneer er een gesprekje is over je kind op school. En als er problemen zijn in de wijk, dan springen de buren van het TWAspan natuurlijk ook bij.

Is het nog onzeker of een gezin de kinderen zelf kan opvoeden, dan is het soms mogelijk om eerst het Ouder & Kind traject te doen.

 

Lees meer over de TWAspanhûzen in Markant