Een gezin is hard werken


Ervaar je het opvoeden van je kinderen als moeizaam, heeft dat een negatief effect op je relatie of zijn er andere problemen binnen je gezin? Dat is niet zo vreemd. Een kind opvoeden en een huishouden draaiende houden is niet eenvoudig, zeker als je werkt of er een opleiding naast volgt. Wordt het je te zwaar en wil je toch graag zelf je kind grootbrengen? Het Ouder & Kind-traject geeft je de mogelijkheid om ‘goed genoeg ouderschap’ te leren.

Bij de basis beginnen


Je kind op de eerste plaats zetten; dat is waar het bij ‘goed genoeg ouderschap’ om gaat. Dat je bij het maken van keuzes het belang van je kind voorop stelt. Het betekent ook dat je jouw kind een veilig thuis kunt geven. Een plek waar hij of zij gezond kan opgroeien en waar voldoende structuur is. Oftewel: goed eten en slapen en op tijd naar de opvang of school, maar ook voldoende aandacht en verzorging. Naast de opvoeding moet je de boel in huis netjes houden, boodschappen doen en de rekeningen betalen. Het hoort allemaal bij het runnen van een huishouden. Dat is waar we in het Ouder & Kind-traject aan werken: de basis van je gezin.

Hulp is dichtbij


Tijdens het traject draait het om training, begeleiding en behandeling. Je verhuist tijdelijk naar een van onze trajectlocaties, in een woonwijk waar ook andere deelnemende gezinnen wonen. Heb je hulp of advies nodig? We zijn letterlijk dichtbij, want we houden kantoor in de wijk. Bij de start van het traject stellen we samen met jou leerdoelen vast. Iedere dag komen onze hulpverleners een paar keer bij jouw gezin langs om te kijken hoe het gaat. Ze zijn er op werkdagen van 8.30 uur tot 21.00 uur. In de weekenden zijn onze weekendhulpverleners twee uur per dag aanwezig op de trajectlocatie..

Toelating tot het traject


Het Ouder & Kind-traject is dé kans om te leren en te laten zien hoe gemotiveerd je als ouder bent. Dat betekent hard werken. Bovendien is het een grote stap om tijdelijk ergens anders te wonen. Daarom onderzoeken we van tevoren - tijdens tien huisbezoeken - of dit traject voor jouw gezin het beste is. Worden jullie toegelaten? Dan bekijken we of je goed genoeg in staat bent je kinderen op te voeden en hoe je dit ook na het traject vast kunt houden. Eventueel met professionele hulp of ondersteuning van een sociaal netwerk. Heb je toch wat meer hulp nodig? Dan kun je misschien doorstromen naar een Twaspanhûs. Daar is altijd iemand in de buurt die een oogje in het zeil houdt.

Het Ouder & Kind-traject is geschikt voor gezinnen met serieuze problemen. De duur is een jaar. Training, begeleiding en behandeling vinden plaats bij de deelnemers thuis en tijdens cursusavonden over opvoeden en praktische taken. Het traject biedt geen 24-uurs zorg!