Groeien in opvoederschap


Het mag best gezegd worden: kinderen opvoeden kan zwaar zijn. Zeker als ouders en kinderen elkaar minder goed begrijpen door bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking bij (een van) de ouders of hun kind.

Dat kan tot veel strijd, gedragsproblemen en stress leiden. Soms komen gezinnen zelf niet meer uit zo’n negatieve spiraal. Dan kan gezinsbehandeling helpen om de thuissituatie te verbeteren. Tijdens zo’n behandeling werken gezinnen samen met gespecialiseerde hulpverleners aan een positieve verandering. Het doel is een prettige, veilige thuissituatie.

 

 

Leren door te doen


De intensieve behandeling is geschikt voor  gezinnen die moeite hebben om aan het hoge tempo en alle eisen van onze samenleving te voldoen. Zij hebben vaak wat meer tijd nodig om problemen aan te pakken en leren het beste door te dóen. Dat vraagt een andere manier van met elkaar praten en soms ook meer begeleiding en begrenzing. De gezinsbehandelaars van Reik helpen ouders om uit te zoeken wat in hun gezin het beste werkt. Een soort ‘gebruiksaanwijzing’ die helpt om met moeilijke situaties om te gaan. Ook is er aandacht voor financiën, huishouding, relaties, welzijn en het onderhouden een sociaal netwerk.

Elke ouder is expert


Ouders leren tijdens de behandeling vooral om hun eigen kracht te gebruiken. De hulpverleners denken mee, maar ouders zijn zélf de experts, want zij kennen hun kinderen het allerbeste. Alleen vergeten ouders door de strijd en stress soms hoeveel ze kunnen bereiken door een andere aanpak. En dat is precies waarmee ze bij een gezinsbehandeling aan de slag gaan: oude patronen doorbreken, nieuwe manieren toepassen. Het doel is om opvoedproblemen op te lossen en te groeien in het ouderschap. Positieve verandering vraagt inzet van iedereen in het gezin, want kinderen en ouders hebben elkaar nodig om zich te ontwikkelen.

De hulpverlener komt tijdens de gezinsbehandeling één tot enkele keren per week bij het gezin thuis. Daarnaast kunnen ouders en kinderen met hun ontwikkeling aan de slag op het online platform Jouw Omgeving.