In samenwerkingsverband Spoed voor Jeugd bieden we in Friesland spoedeisende jeugdhulp in crisissituaties voor gedrags- of opvoedproblemen, gezinsproblemen, psychische problemen.
In de FACT Jeugdteams werken we als hulpverleners in het Noorden samen met maar één doel: dat er echt iets verandert in het leven van zgn. probleemjongeren en multiprobleemgezinnen.
In Friesland zijn vier KAO teams werkzaam, met kennis van opvoeden, psychiatrie en licht verstandelijke beperking. Door gebruik te maken van elkaars expertise kan het maximaal haalbare in korte tijd worden bereikt. Het doel? Het voorkomen van onnodig doorverwijzen naar meer ingrijpende tweedelijnszorg.
Of omdat er thuis problemen zijn, met ouders of broers en zussen. Of gedoe met vrienden. Soms gebeuren er dingen die niet te snappen zijn. Of waar mensen spijt van krijgen.
Het komt ook voor dat het moeilijk gaat op school, met werk of met wonen. Praten over gevoelens en tegenslagen valt niet altijd mee. Zeker als anderen jou niet goed lijken te begrijpen.
Het gezin is de wereld in het klein, daarom is het de beste plek om problemen op te lossen die (zijn) ontstaan bij opgroeien en opvoeden.
Op ieder potje past een dekseltje en voor iedereen is een therapievorm te vinden die goed aansluit bij de situatie en de persoon (of het gezin).
Soms is het beter om afstand te nemen van thuis of wil je juist op jezelf.
Veiligheid, structuur en ontwikkelmogelijkheden staan centraal in onze behandelgroepen.
Die zijn ingedeeld naar leeftijd/levensfase en intensiteit van begeleiding en behandeling.
Lees meerZelfstandig (leren) wonen is een uitdaging in onze complexe maatschappij.
Daarom bieden wij maatwerk in woontraining en begeleiding naar en/of bij het zelfstandig wonen.
Lees meerWil je graag op jezelf wonen, maar weet je niet of je dat kunt?
Of vind je het spannend? Denk dan eens na over wonen bij Reik.
Lees meerHet is ook mogelijk om 24-uurs hulp in de eigen gezinssituatie te ontvangen.
Vaak op het eigen adres, soms ook op een tijdelijk woonadres in een wijk met andere gezinnen die in behandeling zijn.
Lees meerKinderen zijn het beste af in hun eigen gezin, tenzij de situatie thuis echt onhoudbaar is.
Vaak is een behandelgroep een prima plek, maar voor kinderen die beter gedijen in een gezinsstructuur, is een gezinshuis of meeleefgezin een fijn alternatief.
Lees meerBij spoedeisende hulp werken we van crisis naar kracht.
Centraal meldpunt spoedeisende jeugdhulp bij crisissituaties in Friesland. Reik is onderdeel van Spoed4jeugd.
Reik gelooft in dagbehandeling. Het is het extra zetje om weer aansluiting te vinden wanneer je bijvoorbeeld vroegtijdig school hebt verlaten.
Opgroeien gaat over jezelf ontdekken. Het kan best lastig zijn om je plek te vinden. Want wie ben je thuis? Hoe ben je op school? En hoe pas je in de groep?
Ouders, leerkrachten en zelfs vrienden verwachten allemaal iets. Als daar problemen van komen, kan een behandeling bij Reik helpen. Iets nieuws leren over gedrag mag best leuk zijn, daarom is er de naschoolse dagbehandeling.
Lees meer
Jongeren die vanwege hun gedrag vroegtijdig het onderwijs verlaten, hebben zeer beperkte mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Om de kans op terugkeer naar een vorm van onderwijs te vergroten moet geïnvesteerd worden in groei van praktische- en sociale vaardigheden van de jongere, alsmede in het opdoen van succeservaringen ter vergroting van het competentiegevoel.
Lees meerTraject 78 beweegt jongeren weer naar school. Omdat ze leerplichtig zijn, maar vooral omdat ze zonder diploma later weinig kans hebben op betaald werk dat bij hun talenten past.
De meeste ‘thuiszitters’ willen best wel leren, ze hebben alleen een zetje nodig. Daarom werken wij intensief samen met jongeren zelf, hun ouder(s) en scholen.
Reik heeft een nauwe samenwerking met een aantal scholen in Friesland.
Door de samenwerking kunnen we een beter leer- en behandelklimaat realiseren.
Lees meerBij Reik hebben we een ambulante poli voor problematiek rondom seksualiteit. Met deze poli is onze expertise gecentraliseerd op één plek.
Seksualiteit is voor iedereen een ontdekkingstocht. Maar wat als seks helemaal niet zo fijn is?
Het gekke van seks is dat de meeste mensen het wel doen, terwijl bijna niemand erover praat. Gelukkig is er met onze poli een plek waar je wel gewoon over seksuele vragen of problemen kunt praten.
Lees meer