Werken aan zelfredzaamheid


24 december 2019

Reik plaatste zo'n vijftien jaar geleden voor het eerst een jongetje uit een crisissituatie in een opvanggezin, daarna bleek dit ook de oplossing te zijn voor kinderen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Dit was de start voor een netwerk van opvanggezinnen, meeleefgezinnen genoemd, bij Reik in Friesland.

Een meeleefgezin bij Reik - met een kantoor in Leeuwarden aan de Sixmastraat 3 - vangt kinderen op met een LVB en of andere problemen in de ontwikkeling. Daarnaast is er bij de ouders van het kind vaak ook sprake van een beperking. Meeleefgezinnen hebben zowel aan de kant van het kind als bij zijn/haar ouders vrijwel altijd te maken met intensieve zorgvragen. Iemand met een LVB doet er vaak langer over om kennis of vaardigheden eigen te maken. Zeker als ze emotioneel kwetsbaar zijn. Pubers kunnen sociaal-emotioneel op het niveau van een vijfjarige zitten. Dit vergt opvoedkundig geduld, aandacht, kennis en doorzettingsvermogen van de meeleefouders en hun gezin. Het is fijn als er ook ‘eigen’ kinderen zijn in het meeleefgezin, daar kunnen de meeleefkinderen zich aan optrekken. 

Kijkje in een meeleefgezin
Het is een hartelijke ontvangst op de boerderij in Lichtaard. Hier woont Wies Bakker (50) met haar dochters Silke (18) en Eelkje (19), drie meeleefkinderen (meisjes van twaalf, dertien en zestien jaar) en een jongen van elf jaar die hier via Jeugdzorg geplaatst is. Wies wilde altijd een groot gezin. Medisch gezien was het niet mogelijk om meer kinderen te krijgen. De wens om voor kinderen te zorgen die het hardst zorg nodig hebben, deelt ze met haar dochters. ,,Het gezin is pas compleet als alle stoelen aan de tafel bezet zijn", lacht ze. Inmiddels is Wies al jaren meeleefouder. Met de crisisopvang meegeteld heeft ze een thuis geboden aan ruim zestig kinderen, en met resultaat! Wies zet in op de kwaliteiten van de kinderen zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen. Zo gaat een meisje in het gezin van Wies een kaderopleiding op MBO-niveau volgen, een ander meisje loopt stage bij de Etos en ze volgt via de LOI een opleiding tot verkoopmedewerkster.

Zelfredzaamheid
Bij Wies werken de kinderen aan zelfredzaamheid, ze leren voor zichzelf te zorgen, hygiëne vind Wies erg belangrijk, iedere dag douchen, twee keer per dag je tanden poetsen en iedere dag schone kleding aan naar school. ,,Ze moeten zelf hun lunch klaarmaken en hun kamer opruimen. Alle meiden kunnen nu zelfstandig koken, cake bakken, tafel dekken, vaatwasser leeghalen enz. Soms mogen ze zelf bepalen wat ze willen koken en doen dan ook zelf de boodschappen. Naast leerzaam is dat ook heel gezellig, quality time." De regel thuis is dat eerst het huiswerk gemaakt wordt. Er mag op de tablet of smartphone gewerkt of gespeeld worden, maar niet de hele dag. Alle kinderen zorgen voor een dier. Er zijn konijnen, cavia’s, hamsters, eenden, schapen, ezels, honden en een paard. Reina (13): ,,Schaap 210 is mijn lievelingsschaap. Hij geeft mij soms een poot." Ze vindt het leuk bij Wies op de boerderij. ,,Ik woon hier om dingen te leren."

Meeleefgezin worden
Een meeleefgezin wordt je niet zomaar. Voor deze speciale manier van opvang en zorg worden mogelijke meeleefgezinnen zorgvuldig gescreend. Een voorwaarde is dat meeleefouders altijd thuis zijn wanneer de kinderen uit school komen. Meeleefgezinnen van Stichting Reik ontvangen een vergoeding. Wies: ,,De echte beloning is om een kind zo zelfstandig mogelijk te zien worden. Ik ben er trots op als één van ‘mijn’ kinderen er klaar voor is om op eigen benen te gaan staan. Daar doe ik het voor!”

Meer weten over Reik, of aanmelden om meeleef- of logeergezien te worden? Mail dan naar aanmeldingmeeleefgezin@reik.nl. U kunt voor extra informatie ook terecht op de website: www.reik.nl.

Bron: Huis aan Huis Leeuwarden

Terug naar overzicht