Meer overzicht en inzicht door Jouw Omgeving


Met zachte ogen vertelt Maria (44) hoe blij ze is dat haar gezin weer huiselijke momenten heeft, zoals gezellig samen theedrinken. Als haar zoon (6) en dochter (11) gelukkig zijn, is zij het ook. Daarom werkt ze binnen het Ouder & Kind traject van expertisecentrum Reik heel hard aan een nieuwe toekomst. Jouw Omgeving speelt daar een belangrijke rol bij

Het voelt als een frisse start en een nieuwe kans, het Ouder & Kind traject. Maria en haar partner Fred komen uit een onstabiele situatie die ten koste ging van het gezinsleven. Door het intensieve behandeltraject bij Reik komt er weer structuur in hun leven, met aandacht voor de opvoeding en het huishouden. Ze hebben dagelijks contact met begeleiders, die kantoor houden in een huurhuis in hetzelfde rijtje als de gezinnen die dit traject volgen. Meerdere keren per dag komen zij – gevraagd en ongevraagd – bij het gezin voor training, begeleiding en behandeling.

Het hart luchten


Als er zoveel contact is, heeft het online platform Jouw Omgeving dan nog toegevoegde waarde? Voor Maria absoluut. “Bijna elke dag log ik ’s avonds een half uurtje in om te schrijven hoe onze dag is verlopen. Ik kan er ook in kwijt hoe ik me voel, even mijn hart luchten. Praten doe ik ook wel, maar tikken gaat gemakkelijker. Zeker over persoonlijke dingen.” Begeleider Sjoukje en haar collega’s mogen van Maria meelezen wat ze schrijft in Jouw Omgeving. “Zelfs al komen wij dagelijks over de vloer, we maken niet alles mee en kunnen ook geen gedachten lezen. Door het schrijven van Maria krijgen wij meer inzicht in de situatie thuis en kunnen wij het gezin beter ondersteunen.”

Alles meelezen


Een belangrijk voordeel van Jouw Omgeving is bovendien dat Maria en Fred omgekeerd óók alles kunnen lezen wat de begeleiders over het gezin schrijven. “Wij rapporteren online”, vertelt Sjoukje. “Zo kunnen zij alles volgen. En als ze het ergens niet mee eens zijn, dan is een berichtje tikken vaak gemakkelijker dan het face to face te zeggen.” Maria knikt en vult aan: “Soms snap ik ook niet precies wat ze bedoelen of dacht ik dat we iets anders hadden afgesproken. Via Jouw Omgeving komen we daar sneller achter dan toen we alles nog op briefjes schreven. Met al die papieren raak ik het overzicht kwijt, terwijl online alle informatie gemakkelijk is te vinden.”

Meer vertrouwen


Maria en begeleider Sjoukje zijn het erover eens dat er door Jouw Omgeving meer vertrouwen en openheid is tussen het gezin en de begeleiders. “We komen sneller met elkaar in gesprek en de lijntjes zijn nog korter dan ze al waren door onze nabijheid”, zegt Sjoukje. “Dat komt ook omdat Maria en Fred heel gemotiveerd zijn. Voor hen is dit traject een heel intensieve uitdaging en soms valt hen dat zwaar. Door Jouw Omgeving kunnen we heel goed laten zien welke stappen ze al gemaakt hebben en dat geeft weer openingen op de moeilijke momenten.”

Niets vergeten


De doelen worden dagelijks met het gezin besproken en regelmatig aangescherpt. Met Jouw Omgeving gaat dat veel gemakkelijker. “Soms gebeurt er zoveel in een paar dagen, dan vergeet je wel eens wat”, vertelt Maria. “Maar doordat ik elke dag op het online platform bijhoud hoe het gaat, kunnen we elke week even teruglezen, nabespreken en bepalen hoe we verder gaan. Op dit moment oefenen we bijvoorbeeld met de structuur in huis en leer ik andere manieren om met lastige buien van mijn zoontje om te gaan. Bijvoorbeeld ‘nee’ zeggen tegen ongewenst gedrag, maar ook zeggen wat hij dan wél mag doen. Dat is positiever. Het lukt niet elke dag met mijn doelen, maar ’s avonds kan ik op Jouw Omgeving alles weer op een rij zetten. Dat helpt me herinneren waarom we hier ook alweer zijn: leren om het als gezin goed samen te rooien.”