OC-DS: praktijkonderzoek

Het tweede deel van het onderzoek naar ondersteunde communicatie voor mensen met downsyndroom (OC-DS) bestond uit een praktijkonderzoek. Hierbij werd getoetst of het beste instrument uit het literatuuronderzoek (de ComVoor-2) geschikt is voor mensen met downsyndroom.

Data werden grotendeels verzameld tijdens de Alliade screening downsyndroom (ASDS). Daarnaast werden aanvullend deelnemers geworven om een goede weerspiegeling van de doelgroep te krijgen. De onderzoeksgroep bestond uit mensen met het syndroom van Down van 18 jaar en ouder met een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking, met of zonder dementie.

Het beste instrument uit het eerste deel van het onderzoek (de ComVoor-2) vroeg om aanpassingen vanwege specifieke kenmerken van mensen met het syndroom van Down, bijvoorbeeld op het gebied van aandachtsspanne en motoriek. Er werd een selectie van items gemaakt, de ComVoor-2-DS genoemd. De Comvoor-2-DS is getoetst en bleek passend voor de doelgroep. De ComVoor-2-DS is uiteindelijk opgenomen in een keuzewijzer die behandelaren helpt om het juiste instrument in te zetten.


Samenvatting

  • Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?
    • Deel 1:
      De ComVoor-2 werd aangeboden aan 32 deelnemers met DS. Tijdens de afname werden de scores en bijzonderheden genoteerd.  Daarnaast werd de gemiddelde afnameduur in minuten geregistreerd. Als de ComVoor-2 eerder werd beëindigd, werd genoteerd wat de reden hiervoor was. Daarnaast werd bijgehouden of er sprake was van focusproblematiek (deelnemer afgeleid), fysieke klachten (zoals pijn) of ontwijkend gedrag (opstaan, veel praten of iets anders gaan doen). Alle afnames vonden plaats in één sessie.
       
    • Deel 2:
      De ComVoor-2 vroeg om aanpassingen vanwege specifieke kenmerken van mensen met het syndroom van Down. Bijvoorbeeld op het gebied van aandachtsspanne en motoriek. Daarom werd vanuit de ComVoor-2 een itemselectie gemaakt: de ComVoor-2-DS.
      Wanneer meerdere items een soortgelijke uitkomst geven, werd één item gekozen. De nummering van de oorspronkelijke ComVoor-2 werd aangehouden, omdat de ComVoor-2-DS geen nieuw instrument betreft maar een itemselectie van de ComVoor-2 specifiek voor mensen met DS.
       
    • Deel 3:
      Om de ComVoor-2-DS in de praktijk te toetsen, werd deze bij 46 deelnemers afgenomen. Tijdens de afname werden de scores en bijzonderheden genoteerd. De gemiddelde afnameduur in minuten werd berekend. Vervolgens werden de afnames van de ComVoor-2 bij mensen met DS (n=32) en de ComVoor-2-DS (n=46) op afnameduur en bijzonderheden vergeleken.
  • Wat waren de belangrijkste resultaten?
    • De gemiddelde afnametijd van de ComVoor-2-DS bij mensen met DS was significant korter (19 minuten) dan de afnametijd van de ComVoor-2 (31 minuten).
       
    • Slechts bij 4% van de deelnemers werden focusproblemen, fysieke problemen of ontwijkend gedrag gerapporteerd.
       
    • De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid (2 verschillende mensen nemen de ComVoor-2-DS af bij een cliënt en vergelijken de uitkomsten met elkaar) ten aanzien van het niveau van betekenisverlening van de ComVoor-2-DS was sterk.

    Kortom, de ComVoor-2-DS lijkt een passend instrument voor mensen met DS. Om behandelaren te helpen op basis van individuele kenmerken van mensen met DS een passend instrument te kiezen, is een keuzewijzer opgesteld.

  • Waar kan ik meer te weten komen over dit onderzoek?

    De resultaten van het praktijkonderzoek zijn uitgewerkt in het tijdschrift Orthopedagogiek Onderzoek en Praktijk (OOP). Je vindt dit artikel onderaan deze pagina bij Documenten.


Documenten

Hoofdgebied
Gehandicaptenzorg
Onderzoekslijn(en)
Passende zorg
Projectteam
  • Delen