Therapie met virtual reality

In onze behandelingen, therapie en trainingen zijn ‘doen en ervaren’ belangrijke punten. Om te kunnen oefenen, is het soms nodig om sociale situaties of specifieke gebeurtenissen in te beelden. Met een licht verstandelijke beperking is het beschrijven of visualiseren van bepaalde omstandigheden best lastig, daarom zijn wij heel blij met de Oculus Rift. Dat is een soort duikbril met virtual reality, waarmee je als het ware zo een oefensituatie in kunt duiken.

Virtual reality opent deuren naar nieuwe manieren van behandelen. De Oculus Rift is vooral geschikt bij (psycho)sociale problemen, angststoornissen of trauma’s. Een eenvoudig voorbeeld om te schetsen hoe het werkt: stel dat je geen drukke winkel durft binnen te stappen, dan is het lastig om daarmee aan de slag te gaan met een hulpverlener in een rustige spreekkamer. Met de Oculus Rift kunnen we 360 graden beelden (en geluid) van een drukke winkel gebruiken om stapje voor stapje te leren met de situatie om te gaan. De virtual reality bril maakt het dus mogelijk om heel gecontroleerd te oefenen, zonder dat je meteen in het diepe wordt gegooid.

Lichaamsignalen

Virtual reality is een snelle, simpele en vooral veilige manier om spannende situaties in scène te zetten. Via de speciale bril – soms aangevuld met een koptelefoon – lijkt het alsof alles wat je om je heen ziet en hoort levensecht is. Die prikkels hebben effect op het lichaam en daarom is het ook mogelijk om een koppeling maken met het meten van al die bewuste en onbewuste fysieke reacties. Dat meetsysteem heet ‘biofeedback’ en daarmee kan de behandelaar zien of er vooruitgang is. Want soms zéggen mensen wel dat ze geen last meer hebben van angsten, maar geeft hun lijf een andere boodschap als ze via virtual reality aan een bepaalde sociale situatie of omgeving worden blootgesteld. En dat is belangrijke informatie voor het therapieproces.

Levensecht

Reik gaat de nieuwe hulpmiddelen toepassen in samenwerking met Coolminds. Deze specialist ontwikkelt samen met zorgpartners de technische basis voor therapieën, bijvoorbeeld het gebruik van e-learning, online (zelf)hulp, interactieve video of serious gaming en inmiddels ook de Oculus Rift en biofeedback. Coolminds stelt voor Reik een afgeschermde portal beschikbaar waar allerlei 360 graden beeldmateriaal is te vinden voor therapeutische oefeningen met de virtual reality bril. Het is ook mogelijk om eigen foto’s en filmpjes te uploaden, wat het oefenen nog levensechter maakt. En omdat de Oculus Rift gewoon in een koffertje mee kan, is de virtual reality bril ook ideaal voor therapie op locatie, zoals op scholen.

print deze pagina