EMDR: zware lading verdwijnt

Als ons hoofd een computer was, dan zouden we sommige herinneringen en gedachten graag willen deleten. Dat lukt met EMDR niet, maar het is door deze therapie wél mogelijk om nare ervaringen anders op te slaan in onze hersenen. Het lijkt dan alsof je door een andere bril kijkt, omdat de zware lading verdwijnt. EMDR is vooral geschikt bij traumaklachten: bijvoorbeeld als je na een heftige gebeurtenis heel bang of boos bent, jezelf niks meer waard vindt, het hoofd er moeilijk bij kunt houden of slecht slaapt.

Magische afleiding

Bij EMDR kun je niets fout doen, want je hersenen doen zelf het werk. Dat klinkt magisch en dat is het ook best wel. De therapeut stelt vragen en jij vertelt wat er in je hoofd opkomt als je denkt aan wat jou is overkomen. Je mag best veel vertellen, maar het hóeft niet. Intussen word je afgeleid door een lichtje dat heen en weer beweegt of geluidjes via een koptelefoon. Het effect is dat de beelden en gedachten in je hoofd steeds minder heftig worden. Ook je gevoel erbij verandert. Je beseft bijvoorbeeld dat het niet jouw schuld was, maar dat je hebt gedaan wat je kon.

Meer mogelijk

Als je meer ingrijpende dingen in het leven hebt meegemaakt, dan zijn al die ervaringen aan elkaar geknoopt in je hersenen. Dat maakt het soms te ingewikkeld voor alleen EMDR. Daarom heeft Reik ook nog andere manieren om te helpen bij traumaklachten, kijk maar eens bij het lijstje therapieën. Samen met de therapeut kun je ontdekken je wat goed bij jou past. De toepassing van EMDR maakt soms ook meer mogelijk in de behandeling van andere belemmerende klachten, bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, verslaving of een eet- of angststoornis.

EMDR is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

print deze pagina