Meer invloed met gedragstherapie

De beste oplossingen voor problemen zitten in jezelf! Want alles wat je denkt en voelt – over jezelf of over je omgeving – heeft invloed op wát je doet en hóe je het doet. En daar reageren anderen weer op. Dat betekent dat je soms onbedoeld in een negatieve spiraal terecht komt, bijvoorbeeld door sociale angsten, dwangstoornissen of agressieve buien. Op zo’n moment kan cognitieve gedragstherapie (CGT) helpen om weer een positieve draai aan het leven te geven.

Op ontdekkingsreis

CGT is een manier om logisch te denken. Het helpt om te bepalen waaróm je eigenlijk doet wat je doet. Of waarom je denkt wat je denkt. Bij deze therapie leer je jezelf in kleine stapjes steeds beter kennen. Het is een ontdekkingsreis die bij elke gebeurtenis inzicht geeft in je gevoel, gedachten, gedrag en de gevolgen. Het is een soort schakelketting: pas als je alle schakeltjes in beeld hebt, zie je de hele ketting. En het bijzondere van deze ketting is dat zelfs als je maar één schakeltje verandert, de ketting er heel anders uit kan zien. Stel dat die ketting jouw leven is, dan kan je leven veranderen als jij leert ‘spelen’ met de schakeltjes.

Andere bril

De therapeut helpt je met die schakeltjes. Samen onderzoeken jullie of jouw verwachtingen en gedachten kloppen met de werkelijkheid. Ook ga je experimenteren met gedrag. Hoe meer je oefent, hoe beter CGT je helpt. Bijvoorbeeld om meer dingen te durven, anders om te gaan met boosheid en nieuwe oplossen te bedenken voor problemen. De therapie is ook geschikt om heftige gebeurtenissen een plekje te geven. Het is alsof je leert om door een andere bril naar jezelf en je omgeving te kijken. Telkens als je het moeilijk hebt, kun je die bril weer opzetten. Zo krijg je nieuwe gevoelens en gedachten, verandert je gedrag en ontdek je de positieve gevolgen van deze therapie.

CGT is altijd maatwerk, met behulp van allerlei werkvormen, bijvoorbeeld: praten, schrijven, tekenen en gedragsoefeningen. Het is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

print deze pagina