Wat je handen maken, vertelt een verhaal

Ons eigen hoofd begrijpt soms niet wat er allemaal in ons leven gebeurt. Hoe kun je er dan over praten met een hulpverlener? Soms is het fijner om gewoon te doen en te voelen, zonder (veel) te hoeven praten. Gelukkig hebben we onze handen, die heel goed een verhaal kunnen vertellen door iets te maken. Bij beeldende therapie ga je daarom aan de slag met materiaal. Alles kan, van tekenen, schilderen, knutselen en kleien tot het bewerken van hout of metaal. En het beleven is belangrijker dan het resultaat!

Jezelf beter leren kennen

Het mooie van beeldend werken is: terwijl jij iets creëert met je eigen handen, ontstaat er in je hoofd vanzelf een proces. Soms zelfs zonder dat je het merkt. Al kun je ook patronen en emoties leren herkennen via de manier waarop je te werk gaat en de dingen die je maakt. Zo ontdek je bijvoorbeeld wie je eigenlijk bent en hoe je dichter bij jezelf kunt blijven. Of je leert hulp te vragen, je impulsen te beheersen en zelf keuzes te maken. Deze therapie is ook geschikt om heftige gebeurtenissen te verwerken of chaos in je hoofd wat rustiger te maken.

Alles is goed

Iedereen kan tekenen, schilderen, knutselen, kleien of zagen. We zijn allemaal creatief en alles wat je handen maken, is goed. Want het vertelt een verhaal en daar gaat het om bij deze therapie. Soms krijg je opdrachten of ga je samen met de therapeut iets uitproberen. Je gaat bijvoorbeeld ontdekken hoe verschillend het materiaal voelt. Zo heeft kneden in zachte klei een ander effect dan een harde spijker in het hout slaan. En priegelen op een klein papiertje doet iets anders met je dan breeduit schilderen op een groot vel. Het belangrijkste is doen, ervaren en vertrouwen op wat je handen kunnen maken. Zo leer je al doende jouw eigen verhaal te begrijpen en waar gewenst een beetje bij te sturen.

Beeldende therapie is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen. Soms wordt deze vorm ook toegepast bij gezinstherapie of gecombineerd met andere behandelingen.

print deze pagina