Een gezin is hard werken

Voor het stichten van een gezin is geen diploma nodig. Toch vraagt het heel veel vaardigheden om kinderen op te voeden en het huishouden draaiende te houden. Een grote verantwoordelijkheid, die soms zwaar weegt. Heeft je gezin serieuze problemen? En wil je toch graag zélf de kinderen grootbrengen? Dan is het Ouder & Kind-traject een kans om ‘goed genoeg ouderschap’ te leren.

Bij de basis beginnen

Goed genoeg ouderschap: dat is als je kinderen veilig thuis kunnen wonen en gezond opgroeien in een huishouden met voldoende structuur. De kunst is om het gewone dagelijkse leven zoveel mogelijk op rolletjes te laten lopen, van het opstaan tot het slapen gaan. De kinderen op tijd laten eten en slapen, hen naar de opvang of school brengen en hen voldoende aandacht en verzorging geven. Verder boodschappen doen, huis en tuin netjes houden en natuurlijk de huur en andere rekeningen betalen. Kortom, in het Ouder & Kind-traject wordt gewerkt aan de basis van je gezin. Dat gebeurt in eigen huis, maar ook tijdens cursusavonden over opvoeden en praktische taken.

Hulp dichtbij

Het Ouder & Kind-traject duurt één tot anderhalf jaar. Een periode waarin alles draait om training, begeleiding en behandeling. De hulpverlening is letterlijk dichtbij, omdat deelnemers tijdelijk naar een projectlocatie verhuizen. Een gewone wijk, waar alle gezinnen die meedoen zelf een huis huren van de woningbouw. Eén van de woningen in het rijtje is van Reik, daar houden de hulpverleners kantoor. Zij komen meerdere keren per dag langs om te kijken hoe het gaat met de leerdoelen. Bij moeilijkheden kunnen je dus altijd om advies of steun vragen.

Motivatie is de motor

Het project is dé kans om te leren en te laten zien hoe gemotiveerd ouders zijn. Hard werken dus! Niet elk gezin komt in aanmerking, daarom onderzoeken we eerst in tien dagen bij mensen thuis of Ouder & Kind een geschikte behandeling is. Want het is nogal een stap om tijdelijk ergens anders te wonen. Als je gezin wordt toegelaten, bekijken we tijdens en na het traject of je als ouders goed genoeg in staat bent om zelf de kinderen op te voeden. Eventueel met ondersteuning van een sociaal netwerk of professionele hulp. Soms is het mogelijk door te stromen naar een TWAspanhûs, dan is er altijd iemand in de buurt die een oogje in het zeil houdt.

print deze pagina