Blogster en pedagogisch medewerker Anoeska de Vries

Als schrijven je passie is.....

Schrijven over onderwerpen die je belangrijk vindt, schrijven vanuit toewijding voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Anoeska neemt je met haar makkelijke pen mee langs allemaal verschillende onderwerpen. Haar directe en open manier van bloggen zorgt ervoor dat je bij het lezen van een bestaande blog al uit kijkt naar de volgende.Voor de blogs voor Reik gebruikt ze haar eigen ervaring, maar ook die van de cliënten.

Al nieuwsgierig? Begin hieronder direct met lezen.

Verbonden door Reik. Verliefd, verloofd en ...

Op een zondagochtend heb ik een afspraak met Stefan (28) en Jacobine (22), het eerste Reik ‘koppeltje’ dat sinds mei officieel samenwoont. Wanneer ik de bel nog maar net heb ingedrukt verschijnt een slaperig hoofd uit een raam. “Kun je nog heel even wachten, we zijn net wakker!”

Eenmaal binnen word ik vriendelijk begroet door 3 katten en krijg ik meteen koffie aangeboden. Nadat we ons hebben geïnstalleerd op de bank in hun kleine maar gezellige huisje in de binnenstad van Dokkum, begin ik met het interview.

 

‘Baby Stijn’ mocht een weekje bij een tienermoeder logeren!

Af en toe krijgen we binnen Reik te maken met jonge, aanstaande moeders. De zogeheten ‘tienermoeders’.

Binnen Reik willen we deze jonge meiden op een goede, leuke en leerzame manier begeleiden zodat ze alvast een beetje kennis kunnen maken met het ouderschap. Want het lijkt allemaal leuk...

Ik zie ik zie, wat jij niet ziet....

Hoe zou jij het vinden om gepest of veroordeeld te worden zonder dat je daar om vraagt. Je doet juist je stinkende best om er bij te horen.

Gewoon (er bij)  zijn is soms al bijzonder genoeg. Laat jij mensen met een LVB weer meetellen? Misschien zie jij na het lezen van mijn blog het verschil en kun je daardoor het verschil maken!

Jouw Omgeving, wat is dat?

Vroeger, nou ja, lang geleden, werd er nog gerapporteerd met pen en papier. Alles werd in mappen gedropt en je moest echt zoeken als je iets terug wilde lezen.

Toen ik binnen Reik ging  werken vond ik het daarom al geweldig dat er op de computer werd gerapporteerd. Snel, makkelijk en leuk. Tegenwoordig horen we steeds meer over Ehealth. Uh… Ehealth? Wat is dat eigenlijk?

Een WoontrainHUIS, wat is dat?

Stel, jij bent 17 of 18 jaar, je hebt een (licht) verstandelijke beperking en thuis is het even niet chill..

Je ouders maken bijna iedere dag ruzie met je, ze begrijpen je niet en je hebt het gevoel niet meer thuis te willen wonen. Jij wilt op jezelf wonen en doen waar jij zin in hebt, zonder gezeur. Of je woont toevallig op een woongroep waar je al veel dingen hebt geleerd en eigenlijk wel klaar bent met .....

Maar... Er is een oplossing voor jou! Het WoontrainHuis in Drachten.

In het WoontrainHuis leren wij jou namelijk alles wat je nog moet en wilt leren. Hier word jij getraind en klaar gemaakt om straks op jezelf te kunnen wonen. Hoe tof is dat?! Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit, een WoontrainHuis?

Je komt te wonen in een leuk huis in een gewone wijk, in Drachten. Hier woon je samen met nog 8 andere jongeren die, net zoals jij, nog veel dingen kunnen en willen leren.

Deze jongeren worden eigenlijk jouw buren, want jij krijgt hier een eigen kamer met toilet en douche. Op deze kamer staat al een bed, een bureau en een kledingkast en voor de rest mag jij bepalen hoe jij deze in wilt richten. Beneden is de gezamenlijke woonkamer en keuken en ook hier zal je vaak aanwezig zijn. Een kopje thee of koffie nemen en bijkletsen of tv kijken met de "buren" of de begeleiding, koken, eten en noem maar op. En je krijgt, wanneer je komt te wonen in het WoontrainHuis een coach (persoonlijk begeleider) toegewezen die jou helpt met al die dingen die je nog kunt en wilt leren. En overdag kun je gewoon naar school, je werk of welke dagbesteding dan ook.

Van Woontraingroep naar WoontrainHUIS, een aantal maanden verder

Een aantal maanden geleden is de Woontraingroep aan de Hagewyk in Drachten veranderd in een WoontrainHUIS. Maar wat is er nu eigenlijk veranderd? En hoe kijken de jongeren en de pedagogisch medewerkers hier nu tegen aan?

( Anoeska de Vries, pedagogisch medewerker WTH); “De overschakeling van Woontraingroep naar WoontrainHUIS was voor iedereen even.......

print deze pagina